Gatunki drewna do nowoczesnych podłóg drewnianych

Posted on

Wybór drewna jest przede wszystkim kwestią gustu. Oprócz lokalnych gatunków drewna, takich jak dąb, klon, wiśnia i orzech włoski, popularne są również gatunki egzotyczne (zwłaszcza w ciemnych kolorach), takie jak teak, jatoba, zebrano i sukupira. Powierzchnia drewna jest często poddawana obróbce w celu nadania jej szczególnego wyglądu.

Podłogi drewniane są traktowane olejem i woskiem lub lakierem, aby chronić je przed wilgocią i plamami, czynią je wodoodpornymi i ułatwiają ich utrzymanie

W przypadku powierzchni intensywnie użytkowanych (przedpokoje, kuchnie) oprócz wyglądu istotną rolę powinna odgrywać twardość drewna. Drewno na nowoczesne podłogi drewniane, które są twarde to dąb, buk, jesion i merbau. Nie jest wykonana z drewna, ale mimo to jest bardzo twarda: podłoga bambusowa. Twardość parkietu jest określana w skali Brinella: im wyższa wartość, tym twardszy i bardziej wytrzymały materiał.

Dobrze wiedzieć: Drewniana podłoga może z czasem zmienić kolor pod wpływem światła słonecznego. W zależności od drewna może stać się ciemniejszy lub jaśniejszy. Specjalista od drewna powie Ci o tym przy zakupie.

Prawidłowa ochrona podłóg drewnianych

Podłogi drewniane są traktowane olejem i woskiem lub lakierem, aby chronić je przed wilgocią i plamami, czynią je wodoodpornymi i ułatwiają ich utrzymanie. Olejowana podłoga drewniana wchłania wilgoć z pomieszczenia szybciej niż podłoga uszczelniona. Wybór sposobu uszczelnienia ma wpływ na połysk, kolor i konserwację podłogi.

Dlatego należy szczegółowo omówić swoje życzenia z rzemieślnikiem lub stolarzem. W związku z tym wie on najlepiej, która metoda i który produkt są optymalne i jak je stosować. W salonie wystawowym, Twój instalator zawsze będzie w stanie pokazać Ci próbki tego, jak Twoja podłoga będzie wyglądać w ostatecznym rozrachunku.

Drewniana podłoga w kuchni

Wybierając materiał i wzór, upewnij się, że drobne rysy i pęknięcia są ukryte, np. przez sęki, jak w rustykalnym dębie

Ze względu na trend w kierunku otwartych przestrzeni kuchenno-salonowych, drewno jest coraz częściej wykorzystywane jako materiał na podłogę w kuchni, uzupełniając staroświecką glazurę – lub oba te materiały w połączeniu ze sobą. Ale w kuchni zawsze coś idzie nie tak. Dlatego też podłoga drewniana w kuchni musi być szczególnie trwała i odporna na zużycie.

Wybierając materiał i wzór, upewnij się, że drobne rysy i pęknięcia są ukryte, np. przez sęki, jak w rustykalnym dębie. Podłogi drewniane z fazowanymi krawędziami nie są zalecane do stosowania w kuchniach, ponieważ istnieje tendencja do utknięcia w nich czegoś.

Jak sprawdzić dany materiał podłogowy?

Jeśli chcesz wiedzieć, jak wytrzymały jest materiał, który wybierzesz, przetestuj go na próbce przed zakupem. Jeśli powierzchnia jest lakierowana, przetrzyj ją gąbką lub flanelą: jeśli później zauważysz zarysowania, Twoja nowa drewniana podłoga szybko będzie wyglądać na popękaną.

W przypadku olejowanych podłóg drewnianych: sprawdź, czy plamy są łatwe do usunięcia. Ogólnie rzecz biorąc, podłogi olejowane są bardziej podatne na plamy, ale są znacznie łatwiejsze do czyszczenia i odświeżania bez konieczności szlifowania.